neděle 14. června 2015

O bouři a molu (nikoli molech, ani v moll)

Mám ráda, když prší a když po mym těle bubnuje voda. Ale nesmí být zima, takový ten podivný podzim, kdy by se mlha dala krájet nožíkem na houby, které díky tomuto počasí radostně vyskakujou a těší nejedno srdce houbařovo. Líbí se mi letní deštík, když ťuká pomalu do ramen a je možné courat  se kalužemi a namáčet v nich šatičky, který jsou pak krásně lemované, lepší než jakákoli batika světa. 
Baví mě pozorovat letní bouřky, pokud sedim na verandě a dívam se, jak spolu na obloze blesky provádějí kdejaké skopičiny. Naopak sedět v autě za bouřky mě trochu děsí. Nebo když padají kroupy a auto se změní v člun, jako teď v sobotu, když plavalo mezi dvěma kopci, kde se držel asi metr vody. Pak začalo podivně rachtat a syčet. 
Říkali jsme si, že už asi nikam nepojede. Naštěstí se mu ale pouze uvolnil nějaký plast u kola a já, nemechanička, to vodhalila. 
Občas se ve mně zrodí tyhle kutilské nápady, není to teda asi uplně pro dobro věci, ale v pondělí na přednášce o jistém velikánovi 19. století jsem svým umem strčila do kapsy tři lidi. Přednášející měla připravenou prezentaci, ale v knihovně měli pouze starší verzi programu, v níž ji chtěla pouštět. Instalovala se tedy nová, ale stejně to nešlo. Přišla další paní a začala to zkoušet. Vzdala to s tím, že počítač v knihovně je starý. Povolali technika. Velmi divoký muž, jako všichni chlapi od počítačů, vous a velký břicho. Rozhodně neměl vypracovanej pekáč břišáků, to teda ne. Připomínal mi nejmenované kolegy z jedný mý práce, který baštili k obědu půl cihly sejra a strašně funěli. Pohledem už dopředu poslal celou přednášku do kopru. Nato prohlásil, že to nepůjde, protože knihovna má strašně starý počítače. Nehledal cestu. Ale já nejistě pípla vzadu: „No ono, kdyby se to nahrálo na Google...“ 
Pan řídící, dychtivý to badatel, do mě začal šťouchat, ať to řeknu nahlas. Jeho to jistě taky napadlo, co by s tím šlo dělat, ale podněcoval moje pokusy žádostivými pohledy. No a jistě taky chtěl vědět, co ve fondu daného spisovatele maj uloženo. Inu, přihlásila jsem a řekla jsem: „Vono by to šlo.“ Dobré dámy pořadatelky mě vyzvaly, ať vystoupím na stupínek. Chápu, že někteří lidé mohou mít trému, ale Superčíča, která běžně vystupuje před davy, s tím nemá problém. 
Podotýkám, že už od tří let, kdy jsem se promenádovala ve vesnickym kulturáku na módní přehlídce ve slušivých socialistických oblečkách. A pak ve svý sukničce, kterou mi máma, která je narozdíl ode mě zručná, ušila podle Burdy. Už tehdy bylo jasno, že mě čekají pódia, stupínky a sály, které budou obdivovat mou krásu a můj přednes. Přesto taje počítačů nejsou zrovna moje hobby, usoudila jsem, že na data obrovská prezentace paní přednášející půjde nahrát a pustit přes Google. Jen to šíleně dlouho trvalo. Paní se furt hrozila, že to má na obrázcích a že to jistě neuvidíme. Až nakonec, haleluja, Superčíča klik a hup a všichni hned viděli, co všechno skrývá fond českého velikána. A že to nebyly jen dopisy a fotky, ale taky péra z mrtvého kosa a snad sto dvacet let starej tabák. No jo tleskali i mně. 
A tak mám novej důvod, proč se drát na pódia. Až se dostanu někdy na molo a vypadne jim obraz na projektoru, na němž budou moje fotky v nadživotní velikosti, nad kterejma budou všichni slintat, určitě najdu cestu, jak se tam nastavit. Jen bych potřebovala přijít na to, jak mít ve svém sázavském hájenství rychlejší internet, připojovat komp přes hotspot je docela hrůza. Ale lingvista L., se kterym žiju, to neumí. Zato umí vařit. A možná i zručnějc zašívá. Plést neumíme ani jeden a myslim, že se to v životě už nenaučim. A zacházet s šicím strojem? To snad se radši budu rachtat v sekačce. 
Po přednášce jsme šli ochutnávat vína a s dalším kamarádem si dali také 69. Byl to jako obvykle mls. Venku mezi tím burácela bouře. A ačkoli by mě ji dozajista bavilo pozorovat a ráda bych se koukala, kterak se nad Petřínem honí blesky, nějak mi unikla. Ve sklepě vinárny o ní člověk nevěděl. Jak přilétla, tak zas zmizela a venku zbyly jen kaluže, v nichž šlo namáčet šatičky. Škoda, že jsem měla kraťasy.

S bouřemi je to jako s hněvem, naskočí, šíleně řádí, aby pak už jen z posledních sil zahrozily a stáhly se zase zpátky. A pak je konec a vzduch tak zvláštně voní. A člověk se nemůže zlobit, že už ten internet zase nejde, protože by mu uteklo spoustu krás. Třeba to, že na sebe nechá padat kapky deště a půjde s ním. A rozpálená ramena je budou lapat a oči sledovat, jak se pomalu vezou dolů po pokožce. A ten pocit je lepší, než když dostanete dvě stě zlatejch prstenů. 
Ale na to molo by mě někdo pozvat moh. 
To zas jo. 
Mam nový plavky. 
A kdyby to bylo po bouřce a vzala bych si lodičky na jehlách, na kterejch neumim chodit, a rázovala si to po molu někde u majáku, kde budou plachtit racci a parkovat jachty, klidně do nějaký i zaskočim za mořskym vlkem, co bude mít  velkou vanu, na drink.

Žádné komentáře:

Okomentovat