neděle 16. srpna 2015

RRR, RADOST!

Vše je relativní, jako pravda, jako lidské představy o štěstí, jako názory na svět, byty, domy, psy, auta, kuchyně a ostatně i jídlo, pití a oblečení. Každý svět vnímá jinak a je otázka, jestli mu ty jeho iluze vyvracet. Mnozí vyvolavači mravních potřeb kážou na kazatelnách, nebo dnes spíš na sociálních sítích, a jsou přesvědčeni o neomylnosti svých pravd, podívej, člověče, jak jsi hloupý, já ti to učeně vysvětlím. A budu zde psát či hlásat moudra, neb já jsem ta elita. Nebo si to aspoň myslím, i když Franta vod vedle taky. 
Speciální kouzlo maj diskuse pod článkama na netu, kde si každej trouba dodává odvahy. A my všemu rozumíme a my jako všechno víme. Ani vomylem. Nevíme vůbec nic.
Relativní je taky pojetí věcí a jejich vlastnění. Osobně miluju pábitele, kteří se radují z drobných slastí tohoto světa. Nemusí to bejt veliká drahost jako hrad či vila v Karibiku, ale stačí třešinka. Sladká, vtipná nebo ozdobná. Jo, člověk má pak byt zanesenej malejma legračníma krámama, ale když ten kýč je de facto roztomilej. A speciální radost je ta z milejch okamžiků.
Mam par kamarádů, který se rozradujou z toho, že koukaj na vosvětlenej hrad a jí sejra a pijou víno, nebo seděj v bazénku a votvíraj si lahváče.  Hrajou divadlo a skládaj songy, nebo sbíraj ukrytý krabičky. A tyhle drobný radosti jim staví MEGARADOST.  Kupodivu jsou lidi, který maj megaradost, když něco koupěj v extraslevě, nebo někoho podvedou.
„A vona byla tak blbá, představ si, že mi ještě k tomu mlíku dala vomylem jedno,“ říká jeden.
„A já jim k tý pojistce přifařim ještě jednu, ze který mam provizi, voni to stejně nepochopili,“ chlubí se další. Jsou i tací, který se pochlubí, jak lakujou hloupý zákaznice a prodávaj jim i to, co ty dámy vůbec nechtěj.
Nejhorší pak je, když chce někdo vobelhat svý kamarády a láká je na luxus. Na terasu s výhledem na moře, páč ten penzáč pronajímá jeho či její známá a on – ona z toho má provize; na byt, za kterej splácí hypotéku a z kterýho je úžasnej výhled na městskou zeleň. Paradoxní je, že když to ten člověk provede, tak je pak šťastnej.  A možná i ten druhej, co nalít, neb má luxusní byt a skvělou dovolenou.
Pravda je relativní.
Mam dvě nový kabelky a můžu zas do centra dění. Ale ještě předtim napíšu na síť, abysme se všichni měli rádi, volili Mažňáka, a slíbím každý den jedno zamyšlení.
Tohle bylo první.

Díky.

Žádné komentáře:

Okomentovat